Daling voedselverspilling thuis lijkt te stagneren
Geplaatst op 20 april 2023
De resultaten komen uit uitgebreid onderzoek naar voedselverspilling in huishoudens van het Voedingscentrum, gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en begeleid door Wageningen University & Research, Rijkswaterstaat en Milieu Centraal.
In de top vijf van meest verspilde producten staan brood en deegwaren (6,2 kilo) op één, gevolgd door groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Lilou van Lieshout, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum: “Deze productgroepen zorgen samen voor meer dan de helft (61%) van de voedselverspilling in Nederlandse huishoudens. De top vijf is hetzelfde als in 2019. Toch zien we dat brood en zuivel zijn gedaald ten opzichte van 2019 en dat groente en fruit juist zijn gestegen. Deze producten verdienen nog steeds extra aandacht als we voedselverspilling thuis verder willen verminderen.”
Impact op het klimaat
Het verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en warm maken van ons eten heeft grote impact op onder andere het klimaat, landgebruik en waterverbruik. Voor een product op ons bord ligt, zijn er al heel veel grondstoffen en energie ingestoken. Deze investering is voor niks geweest als voedsel niet wordt gegeten. Van Lieshout: “Vooral verspilling van vlees- en zuivelproducten, groenten en broodproducten zorgt voor onnodige uitstoot van veel broeikasgassen. Voedselverspilling voorkomen in de hele keten is een van de meest effectieve oplossingen om broeikasgasuitstoot terug te dringen.”
Op weg naar halvering
Het Voedingscentrum werkt samen met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en partners aan het behalen van het (inter)nationale doel om voedselverspilling te halveren in 2030 ten opzichte van 2015. In 2022 zitten we op de helft van de tijd die we hiervoor hebben. Met een verspilling van 33,4 kilo in 2022 ligt de consument redelijk op schema.
Actie blijft nodig
Sinds 2010 wordt in Nederland elke drie jaar de voedselverspilling van vast voedsel bij Nederlanders thuis gemonitord. Van Lieshout: “De meeste Nederlanders geven aan hun best te doen. Toch zien we dat, in vergelijking met vorige metingen, voedselverspilling deze keer minder afnam. Ondanks dat we wel degelijk de goede kant opgaan, moeten er nog flinke stappen worden gezet. We kunnen allemaal het verschil maken door minder voedsel te verspillen.”
Het Voedingscentrum roept daarom alle Nederlanders op tot actie. Van consumenten en producenten tot supermarkten en overheden. Alleen als we samenwerken kunnen we voedselverspilling thuis nóg effectiever tegengaan. En ons doel voor 2030 halen.
Kleinere portiegroottes en bewaarwijzers
Producenten en supermarkten kunnen bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid nemen voor de verspilling van hun producten bij de consument thuis. Denk aan het aanbieden van kleinere portiegroottes en portieverpakkingen die het mogelijk maken om een deel in gesloten verpakking te bewaren. Ook duidelijkere communicatie over houdbaarheidsdata en bewaarwijzers op verpakkingen kan helpen om verspilling tegen te gaan. Van Lieshout: “Er zijn al producenten die extra informatie op hun verpakking zetten. Bijvoorbeeld een icoon zoals ‘Kijk Ruik Proef’ of een opmerking dat het product vaak nog goed is ná de Ten minste Houdbaar Tot-datum. Dit zijn mooie voorbeelden die de consument helpen om minder te verspillen. Zo worden mensen thuis op het juiste moment op de juiste plek herinnerd.”
Bron: Voedingscentrum