HilverdaFlorist zet stappen in verduurzaming
Geplaatst op 16 februari 2024
Een cruciaal aspect van duurzaamheid bij HilverdaFlorist is de integratie van duurzame principes in de veredeling. Een groot belang hiervan is het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen binnen de verschillende productgroepen. De focus ligt op het ontwikkelen van genetische resistenties en toleranties, waardoor de afhankelijkheid van deze beschermingsmiddelen wordt verminderd.
Weerbaarheid is een sleutelbegrip in het veredelingsproces, wat betekent dat planten beter bestand zijn tegen ziektes, plagen en abiotische stressfactoren. HilverdaFlorist onderhoudt samenwerkingsverbanden met Wageningen Universiteit en andere externe laboratoria om genetische resistenties te onderzoeken. Dit toont de toewijding aan het delen van kennis en gezamenlijke inspanningen voor duurzaamheidsdoelen.
De invloed van consumenten en duurzaamheid in veredelingskeuzes
De markt constateert dat consumenten steeds meer belang hechten aan duurzaam geteelde bloemen en planten. Dit heeft invloed op de veredelingskeuzes van HilverdaFlorist, waarbij zoals benoemd resistentere rassen worden ontwikkeld om de behoefte aan beschermingsmiddelen te verminderen. De weerbaarheid van planten draagt bij aan de tevredenheid van consumenten, die langer kunnen genieten van gezondere bloemen en planten in huis en tuin.
HilverdaFlorist streeft naar duurzaamheid door zorgvuldig na te denken over het gebruik van materialen, gasbesparing en het plannen van teeltseizoenen. Zo wordt er o.a. gekeken naar het optimaliseren van (geschikte) genetica voor het buiten telen om energie te besparen, wat een milieuvriendelijkere benadering is.
Duurzaamheid in productie
In de productie staat circulariteit centraal, met een sterke focus op hergebruik en afvalvermindering. Afvalstromen worden zorgvuldig gescheiden, en CO2 wordt afgevangen en hergebruikt in de kassen. HilverdaFlorist onderzoekt ook de mogelijkheid van een zonnepaneelpark, wat een verdere stap zou zijn naar duurzame energievoorziening. HilverdaFlorist levert niet alleen energie aan het net, maar benut ook warmte en elektriciteit intern, waardoor er geen waardevolle energie verloren gaat. Het bedrijf is actief bezig met het vergroten van de elektrificatie en het implementeren van een warmtepomp om op alternatieve wijze warmte te genereren en zo gas te besparen.
Biologische bestrijding
Duurzaamheid in de productie bij HilverdaFlorist gaat verder dan energie-efficiëntie. Chemische gewasbeschermingsmiddelen worden uitgefaseerd en vervangen door biologische methoden, zoals natuurlijke bestrijders. Deze benadering minimaliseert de impact op planten en draagt bij aan een gezond ecosysteem. HilverdaFlorist wil ook de biodiversiteit bevorderen door samenwerking met collega-bedrijven. Het doel is om specifieke vegetatie te ontwikkelen die gunstig is voor insecten, waardoor een groter ecosysteem ontstaat.
Het bedrijf streeft naar veenvrije substraten vanwege de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen en wetgeving die het gebruik van veen in substraten beperkt. HilverdaFlorist wijdt zich aan deze ontwikkeling om haar klanten in de toekomst optimaal van dienst te kunnen zijn.
HilverdaFlorist sluit zich aan bij FSI 2025
HilverdaFlorist is trots om sinds kort deel uit te maken van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI), en kijkt naast de huidige ontwikkelingen binnen het bedrijf uit naar verdere stappen die in de toekomst worden gezet binnen de gedeelde doelen van het FSI netwerk. Met “Partnerships” als een van de kernwaarden gelooft HilverdaFlorist in samen sterk staan door kennis te delen zo meer kunnen bereiken dan als enkele speler. Dit om zo samen een waardevolle verandering te kunnen maken binnen de maatschappij.
HilverdaFlorist toont zich vastberaden in het integreren van duurzaamheidsprincipes in zowel veredeling als productie. Deze inspanningen weerspiegelen niet alleen een milieuvriendelijke benadering, maar ook een toewijding aan het creëren van gezondere planten en het bevorderen van duurzame praktijken in de sierteeltsector.