'Uniek systeem om warmte te oogsten en te benutten'

'Uniek systeem om warmte te oogsten en te benutten'

Division Q en installatiebedrijf Bransen Group zoeken tuinbouwbedrijven om hen te helpen met verdere verduurzaming van hun teelt. De twee bedrijven hebben een systeem ontwikkeld op basis van WKO, zonnecollectoren en aquathermie. "Bij Koppert Cress werkt het al jarenin de praktijk, nu willen we het delen met de rest van de sector", vertelt Bart van Meurs.

Van Meurs is industrieel ontwerper en van huis uit een echte Westlandse tuinbouwjongen. Bij Division Q ontwikkelt en faciliteert hij nieuwe innovatieve technieken voor de glastuinbouw. “Dit is het leukste werk dat er is”, laat de enthousiaste techneut weten. Recent publiceerde hij op Linkedin een blog over hoe je een glastuinbouwbedrijf fossiel kan verwarmen met zon- en aquathermie.

Vijf telers gezocht
“We zoeken een vijftal telers die hun bedrijf energiehuishouding vrijblijvend willen laten doorrekenen, op onze kosten. Via een analyse van de energiehuishouding maken we dan een maatwerk ontwerp voor een installatie op basis van WKO, zon- en aquathermie. Zo ontdekken wij ook hoe haalbaar het concept is.” Alle telers met een grote duurzaamheidsambitie zijn welkom. Voor bedrijven die verwarmen met laagwaardige warmte, bijvoorbeeld vloerverwarming, is hun concept extra interessant, verwacht Van Meurs.

Warmte- en koudeopslag (WKO) in de ondergrond in combinatie met een warmtepomp is een bewezen oplossing bij kwekers die zowel een verwarmings- als en koelbehoefte hebben, betoogt de innovatiespecialist. “Het gros van de telers koelt echter niet, maar dankzij de combinatie met zonthermie en aquathermie kan WKO ook voor hen rendabel toegepast worden voor verwarming. De daarmee geoogste warmte in de zomer wordt warmtebron van het WKO-systeem opgeslagen voor gebruik in de winter”, vertelt hij.

Container met techniek
De combinatie van die twee duurzame vormen van warmtewinning is uniek in de Nederlandse tuinbouw en wordt nu alleen nog toegepast bij Koppert Cress in Monster, het zusterbedrijf van Division Q. Voor de winning van zonnethermie in de glastuinbouw hebben de partners al in 2016 de HortiZon collector ontwikkeld. “De opgewekte zonnewarmte wordt geleverd aan het WKO-systeem. De daken van de verwerkingsruimtes zijn bij de meeste glastuinbouwbedrijven al groot genoeg voor voldoende capaciteit.”

In aanvulling hierop hebben Division Q en Bransen Group een installatie voor Aquathermie in de tuinbouw ontwikkeld. Het heeft nog geen naam, maar de patentaanvraag loopt. “Via een inzuigmond halen we slootwater binnen, waarna dit langs een warmtewisselaar loopt voor afgifte in de warmte. Van april tot en met september kun je zo warmte oogsten, die aangevuld met de warmte uit de zonnecollectoren naar de WKO-bron gaat”, legt Van Meurs uit. Alle technische onderdelen van deze installatie zijn ingebouwd in een container die dichtbij bij een sloot opgesteld wordt. “Na de warmteafgifte wordt het retourwater op een ander plek weer in de sloot gepompt. Gedurende de zomermaanden kan dit systeem continue draaien.” Voor de aquathermie is een omgevingsvergunning nodig.

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen