'Beste roos met zo min mogelijk grondstoffen'

'Beste roos met zo min mogelijk grondstoffen'

Hoewel een groot deel van de rozen tegenwoordig uit Afrika komt, staan bij rozenkwekers in eigen land de ontwikkelingen alles behalve stil. Kwekerij Marjoland uit Waddinxveen investeerde de afgelopen jaren volop in verduurzaming, om zo het bedrijf toekomstbestendig te maken en de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Eigenaar Daniel van den Nouweland vertelt er meer over op de website van Royal FloraHolland.

Oorspronkelijk begon de vader van Daniel in de jaren zeventig als komkommerkweker. Halverwege de jaren tachtig maakte hij de overstap naar rozen. Het bedrijf werd in de jaren die volgden steeds verder uitgebreid. Daniel staat nu zo’n zes jaar aan het roer van het familiebedrijf, waarvan de naam een samenvoeging is van de namen van zijn moeder Mariola, zijn vader Joop en de achternaam Van den Nouweland. Op zo’n twintig hectare produceert de kwekerij negen variëteiten rozen, waarvan Red Naomi wat aantallen betreft de voornaamste is. Binnenkort wordt de tiende Marjoland-roos feestelijk geïntroduceerd.

Van groei naar efficiëntie
“Ons doel is om jaarrond de beste kwaliteit rozen te leveren”, vertelt Daniel. “Dat kunnen we doen omdat we in de kas de omstandigheden – licht, temperatuur - zo kunnen beheersen dat het eigenlijk het gehele jaar zomer is. Waar mijn vader vooral inzette op groei, gaat het nu meer om efficiëntie. Ik ben namelijk geen hectare meer gegroeid, maar alle investeringen zijn in efficiëntie en duurzaamheid gaan zitten. Hoe kunnen we met zo min mogelijk grondstoffen de best mogelijke rozen verkrijgen? Dat is de uitdaging, en voor mij ook de essentie van wat duurzaam betekent. Duurzaam kweken gaat om meer dan alleen energieverbruik, benadrukt hij. “Het gaat ook om bewust omgaan met grond, water, meststoffen en het zoveel mogelijk beperken van het gebruik van chemie."

Lees verder

 

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel