'Watertekort zal telers dwingen tot hergebruik’

'Watertekort zal telers dwingen tot hergebruik’

In Turkije is recirculatie en ontsmetting van drainwater uit het substraat nog niet gebruikelijk. Toch zullen telers stappen moeten zetten, omdat de waterschaarste een enorm groot probleem wordt en nu al is, stelt Philip Eekma van de Nederlandse toeleverancier Van der Hoeven/Patron Agri Systems.

“Het drainwater ontsmetten zodat je het weer kunt hergebruiken in de teelt is in Turkije nog geen standaard. Daardoor wordt een groot deel van het water na de watergift geloosd. Telers verliezen daarmee ook al snel een derde van hun meststoffen”, vertelt technicus Philip Eekma van Patron Agri Systems. Deze specialist in duurzame irrigatie- en besturingssystemen is onderdeel van kassenbouwbedrijf Van der Hoeven, beiden gevestigd in Nederland. “Alleen al door de besparing op meststoffen zou je een ontsmettingsinstallatie in 2 tot 2,5 jaar kunnen terugverdienen”, volgens de technicus. Maar de meest dringende reden voor recirculatie is het besparen op water. De niveaus in de ondergrondse bronnen worden jaarlijks lager, door lagere neerslagsommen en hoger verbruik. Zowel de bevolkingsgroei als de groei van de tuinbouw dragen daar aan bij. “Er is in de Turkse tuinbouw geen traditie in waterhergebruik en de onbekendheid met de beschikbare moderne technieken is nog groot. Toch zie je bij vooral de grotere tuinbouwprojecten dat er wel gerecycled wordt. Ook de bewustwording dat de waterschaarste aangepakt moet worden groeit hier”, zegt Eekma. “Er wordt meer over gesproken, maar nog niet meer in geïnvesteerd’’, constateert hij. Hij verwacht dat de Turkse overheid recirculatie en ontsmetting wel gaat verplichten in de komende jaren, omdat het een noodzaak wordt.

UV ontsmetting
Patron Agri Systems biedt diverse technische systemen aan voor het ontsmetten van drainwater. De toegepaste technieken lopen uiteen van UV-systemen, Ultrafiltratie, omgekeerde osmose en filters. Een geschikte oplossing voor de Turkse markt is de Apollo desinfectie-unit, die werkt op basis van UV-ontsmetting. “Dit apparaat kan zowel autonoom draaien als worden aangestuurd via elke denkbare klimaatcomputer met een applicatie voor silobeheer. Het retourwater wordt opgevangen en naar de ‘vuile drainsilo’ geleidt. Daar wordt het schoongemaakt met UV-licht, eventueel met toevoeging van waterstofperoxide”, legt Eekma uit.
Tijdens dit proces worden alle virussen en bacteriën afgedood. Vervolgens gaat het gereinigde water naar de schoonwaterunit, waar het met vers water gemengd wordt en weer geschikt is voor toediening in het gewas. “In dit water zijn nog steeds meststoffen aanwezig, ongeveer een derde van hetgeen gedoseerd is. De meststoffen worden weer bijgemengd waarna het water weer klaar is als gietwater. In Turkije is er 1 dealer al actief met onze UV-units, dat is MST Holland uit Antalya.”

Bron:

Deel artikel