Leerpunten 'emissievrije Potanthuriumteelt'

Leerpunten 'emissievrije Potanthuriumteelt'

Kas2030 is een Demonstratieproject van het programma Kas als Energiebron bij Wageningen UR glastuinbouw. De kas is in 2019 gebouwd met de techniek van toen om ervaring op te doen met emissievrij telen. In de potplanten afdeling is vanaf de start tot afgelopen september potanthurium geteeld. Bij elke teelt kwamen we een stapje dichter bij het doel om emissievrij te telen. De weg ernaartoe was rijk aan ervaringen, kleine en grote leermomenten.

Met de toegewijde begeleidingscommissie die jaar in jaar uit eens per twee weken de proef heeft bezocht en de duizenden geteelde planten heeft geleverd, is onlangs teruggeblikt naar de grote en kleine leerpunten uit deze lange periode.

Meer sturingsmogelijkheden gekregen
Door de tijd heen heeft de BCO meer mogelijkheden gekregen om de teelt te sturen (voeding, klimaat, energie, spectrum, EC en water). Om de stabiliteit van het vochtgehalte in de pot te vergroten is de watergeeffrequentie langzaam opgevoerd van 1 keer per x dagen naar voor sommige rassen 2x per dag; dit pakte tot grote verbazing van de BCO leden bijzonder positief uit, voor de groei, voor de wortelkwaliteit en zelfs voor de bloemkleur bij rassen die verkleuren door lichtovermaat.

Met de LED spectrum en de daglengte zijn bloemrek en bladkwaliteit te sturen. Bij de implementatie van LED lopen BCO leden toch tegen vragen aan; hier gaan we de komende weken met de ondernemers nog in gesprek.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel