Tropische planten koeler winter door onder LED?

Tropische planten koeler winter door onder LED?

Kun je tropische potplanten, zonder problemen, onder een lagere temperatuur kweken? Die vraag stond centraal in een onderzoek van Plant Lighting. Bromelia, Potanthurium en Spathiphyllum zijn geteeld met een stooklijn van 15°C, 18°C en 21°C in proefkassen bij Botany. Een etmaaltemperatuur van zo’n 21°C in de winter is gangbaar in de praktijk.

Deze tropische potplanten worden onder een relatief lage belichtingsintensiteit en hoge minimumtemperatuur geteeld. Het energieverbruik voor belichting is laag en daarom is met LED-belichting ook de warmte-input door de lampen vrij laag. Voor een energiezuinig en rendabel teeltconcept is daarom voor deze gewassen vooral beperking van de warmtevraag van belang.

De proef is uitgevoerd tussen week 43 van 2023 en week 11 van 2024. Ten opzichte van 21°C bleef de groei duidelijk achter met een stooklijn van 15°C in alle gewassen, rassen en plantstadia. De resultaten waren wisselend bij 18°C, maar neigden over het algemeen ook naar tragere groei.

De bladafsplitsing was trager bij lagere temperatuur bij jonge planten van de hoofdrassen Bromelia Guzmania Ostara en Vriesea Style. Als gevolg was de lichtonderschepping ook lager, wat de fotosynthese op gewasniveau en groei heeft verminderd. Bij jonge Guzmania Ostara planten ontstond sterke kokervorming bij 15°C. Dat gaf een groot kwaliteitsverlies en droeg ook bij aan een lagere lichtonderschepping. Ook bij 18°C neigden Guzmania Ostara en andere Guzmania rassen naar kokervorming. Bij planten gestart in het halfwas stadium na de bloeiïnductie was bij een stooklijn van 15°C en van 18°C de eindkwaliteit wel goed, maar de teeltduur tot rijpheid was veel langer.

Om energie te besparen valt de 15°C behandeling af. Langdurig een stooklijn van 18°C aanhouden bij net opgepotte planten is ook risicovol gezien de verminderde plantkwaliteit. Waarschijnlijk is deze temperatuur wel voor kortere duur aan te houden zonder veel problemen. Bij halfwas Bromelia en bij Anthurium is er alleen sprake van een langere teeltduur.

Temperatuur verlagen is in sommige gevallen dus mogelijk. Een langere teelt kost echter ook energie. De besparing op kosten voor verwarming moet afgezet worden tegen de langere teeltduur, om te bepalen of dit een rendabele strategie is.

Dit project is uitgevoerd door Plant Lighting en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Het werd mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK), de Gewascoöperatie Bromelia en lampen zijn gesponsord door Mechatronix. De proef is intensief gevolgd en begeleid door telers.

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel