'Betere en voorspelbare eindtijden in 2023'

'Betere en voorspelbare eindtijden in 2023'

In een reeks columns op de website van Royal FloraHolland komen directie en managers aan het woord. Leendert-Jan Plaisier en Ruud Knorr praten je dit keer bij over de besluitvorming rond de extra maatregelen die per 3 april worden ingevoerd.

Een veel besproken onderwerp onder kwekers en kopers in 2022 waren de eindtijden van ons logistiek proces. Ondanks tal van extra maatregelen is het ons lange tijd niet gelukt om die eindtijden op orde te krijgen. Al onze inspanningen ten spijt, bleken die niet opgewassen tegen de combinatie van schaarste op de arbeidsmarkt en extra aanvoer op de klokken. Dat was frustrerend. In de eerste plaats voor onze klanten, maar zeker ook voor onze logistiek medewerkers en ook voor ons als management. Toen al hebben we intern tegen elkaar gezegd, we moeten een oplossing vinden voor de piek in het voorjaar van 2023.

De sterk fluctuerende energieprijzen en het onvoorspelbare weer zorgen voor grote onzekerheid. Het zorgt voor achterblijvende volumes in de aanvoer van bloemen en planten in het eerste kwartaal. Maar exact valt het allemaal niet te becijferen. Of net als vorig jaar producten die niet kunnen worden afgezet in het directe kanaal voor de klok komen, valt niet te voorspellen. Ook niet wanneer de aanvoer zal toenemen als gevolg van zon en temperatuur. Dat maakt de uitdaging nog groter. Immers, het zal lastig zijn onze bezetting sterk op te schalen. De arbeidsmarkt is nog steeds erg krap. Daarom zijn we al heel bijtijds gaan nadenken over de Piek 2023. Dit is een uitdaging voor de gehele sector en voor ons in het bijzonder want logistieke dienstverlening is voor ons een prioriteit.

In overleg met kwekers en kopers
In het overleg met ons hebben kwekers en kopers gevraag bijtijds te kiezen en duidelijke keuzes te maken. Daarom hebben we nu al de knoop doorgehakt. De uitkomst is dat per 3 april twee belangrijke maatregelen van kracht worden. De meest ingrijpende is dat we in Naaldwijk en Aalsmeer kiezen voor een versnelde start bij bloemen en een eindsprint bij planten. Dit zal leiden tot betere en voorspelbare logistieke resultaten. De tweede maatregel betreft het beperkt grover veilen om het aantal transacties binnen de perken te houden. Ten behoeve van de kleine kopers en omwille van de prijsvorming starten we klein, maar bepalen veilmeesters hoe snel ze verantwoord opschalen naar grotere veilgroottes.

Deze keuze is tot stand gekomen na consultatie van kwekers en kopers. Met hen hebben we ook gesproken over het scenario om geen extra maatregelen te nemen of om de aanvoer te reguleren en als derde om medewerkers van ketenpartners in te zetten in onze processen. In de sessies bleek dat niets doen geen optie is. Dat vinden wij ook. Ook voor aanvoerregulering liep vrijwel niemand warm. Het is ook een uitzonderlijke maatregel die je inzet als de nood hoog is, zoals aan het begin van de coronacrisis. De derde optie, die van het inzetten van extern personeel viel op voorhand al af, omdat uit onderzoek onder kwekers is gebleken dat daar geen resultaat mee te boeken is. Als de volumes aantrekken, dan is iedere schakel in de keten druk en heeft niemand medewerkers over.

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel