Eerstedagenveloppen met flora Bonaire te winnen

Eerstedagenveloppen met flora Bonaire te winnen

In het steppeklimaat van Bonaire overleven ruim 500 verschillende plantensoorten. Op kalksteenterrassen, poreuze kalksteen of vulkanische ondergrond tonen de planten zich vooral in de regentijd op hun mooist. Amateurfotografen laten op tien postzegels de pracht van de Bonairiaanse flora zien. Na tien vogels, tien vlinders en tien maritieme zeedieren van Bonaire is als laatste de flora in beeld. Speciaal voor deze serie ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn vanaf 12 augustus verkrijgbaar, maar Goedemorgen mag in samenwerking met de NVPH 5 setjes weggeven aan haar lezers.

Meloencactus, kadushi en dividivi
Een van de meest voorkomende cactussen op Bonaire is de meloencactus. Met z’n 10 meter lange wortels weet de bolcactus altijd water te vinden. De cactus is een emblematisch onderdeel van de flora van Bonaire en zijn behoud is van groot belang voor het behoud van de biodiversiteit en de natuurlijke schoonheid van het eiland. Een andere eyecatcher is de Kadushi boom; kenmerkend voor deze grote zuilvormige cactus is de nachtelijke bloei. De boomcactus kan 5 tot 10 meter hoog worden. De Dividivi boom heeft een typische, vaak asymmetrische vorm door de constante invloed van de wind, wat resulteert in een bijna horizontale groei. De overige postzegels laten het mangrovebos en verschillende bloeiende inheemse planten zien.

Ezels en geiten
De huidige flora op Bonaire wordt ernstig bedreigd door de duizenden wilde geiten en honderden verwilderde ezels die op het eiland leven. Vooral de geiten vormen een groot probleem, omdat zij vrijwel alle planten die ze tegenkomen opeten. Hierdoor lopen zeldzame plantensoorten het risico om volledig uitgeroeid te worden. Dit probleem heeft aanzienlijke ecologische gevolgen, omdat de biodiversiteit van het eiland in gevaar komt en de natuurlijke balans wordt verstoord. Het beheer van deze dieren is cruciaal om de unieke flora van Bonaire te beschermen en te behouden.

Natuur in Nederland
Een gezamenlijke inzet is nodig om de schoonheid van de natuur in Nederland in stand te houden. Daaronder valt ook de natuur van het eiland Bonaire. Deze 3e uitgifte van 2024 besteedt in tien postzegels aandacht aan de onderwaterwereld van Bonaire. De serie ‘Beleef de Natuur’ is een samenwerking tussen Natuurmonumenten en PostNL. Op 2 januari verscheen de eerste serie van 10 vogels van Bonaire, op 24 februari viel de eer te beurt aan de vlinders. De onderwaterwereld stond op 10 juni vol in beeld. Dit is de laatste serie van tien postzegels over de flora en fauna van Bonaire.

Wil jij kans maken op 1 van de 5 eerstedagenveloppen? Stuur dan een mail naar redactie@hollandhortimedia.nl met jouw naam en adresgegevens en wie weet behoor jij tot de gelukkige winnaars.

Bron:

Deel artikel